Житомирська область пропагує радянський символізм, а Бєрдічєв впєрєді!

20-ий рік української незалежності, ІІ-ге тисячоліття від Різдва Христового, область за 100 км від столиці, а слуги народу ностальгують за тоталітарним режимом, який засуджує світ.
Можна спрогнозувати, що туристичні екскурсії для іноземців в Чорнобиль за місяць відійдуть на другий план. А все тому, бо законнообрана влада регіону вирішила розвиватися вперед в минуле.
Житомирська обласна рада прийняла рішення вивішувати 9 травня в День Перемоги червоні радянські прапори на адміністративних будівлях в області. Про це йдеться у рішенні сесії облради, що було прийнято 17 березня більшістю голосів, повідомляє УНІАН.
Згідно з документом, у День Перемоги 9 травня «в обласному центрі, містах і населених пунктах регіону проведуть святкові заходи з використанням символіки років Великої Вітчизняної війни, а поряд з Державним прапором України вивішуватимуть червоний прапор Перемоги».
Мер Бердичева пішов ще далі, зазначаючи, що “в нас дуже гарно проходять святкування 9 травня. Місто Бердичів може бути прикладом, як це потрібно робити, для багатьох інших міст”.
Поетика символізму завжди вирізнялася великою увагою до, формальних пошуків, ускладнених образів й асоціацій, нахилом до таємничості, а то й містичності, що виявлялася особливо у використанні натяків і недомовок та підкреслення особливого значення тощо.
Очевидно, на які ностальгічні думки наштовхують пересічного громадянина подібні дії.
Екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк на шпальтах “Української правди” у статті “Червоні прапори як символи «руського міра»так підсумовує причини такої діяльності:  
«Вивішування червоних прапорів і зміщування акцентів, реалізоване владою, має декілька цілей: по-перше, для популяризації себе за рахунок людей, які загинули в тій страшній війні; по-друге, внести розбрат між українськими громадянами, повертаючи «у пакеті» з радянською символікою також сталінсько-брежнєвські порядки.
І остання мета — репресувати національно-визвольні ідеї як «фашистські», оскільки вони небезпечні для влади Януковича. Сталінізм закликає до підкорення людини державі, національно-визвольні ідеї — це ідеї свободи людини і демократії.
Втім, я вірю, що символьні провокації влади — це останнє «щеплення» українців вакциною помираючих імперських бацил. А червоні прапори залишаться у минулому, як пам'ять про злочини сталінізму та символ окупаційної комуністичної влади в Україні».
У Бердичеві “під дату” на на сесії міської ради з пропозиції мера пропонується доручити заступнику міському голові Івану Демусю “розпочати роботу по створенню музею історії єврейської громади Бердичева та меморіалу невинно знищених бердичівлян в період війни”.
Оперативно на дії влади відреагувала Житомирська обласна організація ВО «Свобода», яка заявила, що звернеться до правоохоронних органів та суду з вимогою не допустити виконання червонопрапорного рішення Житомирської облради.
 
Для довідки:
Цікавою виявилася статистика обласної популярності запиту слова «9 мая» в пошукачі Yandex. Житомирщина виглядає більш ніж показово.

Вікіпедія трактує термін ВВВ так:  
Велика Вітчизняна війна — термін, яким радянська історіографіята низка істориків країн колишнього СРСР окреслюють радянсько-німецький збройний конфлікт 1941—1945 років у рамках Другої світової війни.Виник за зразком російської «Вітчизняної війни» з французами 1812 року. Приставка «Велика» додана для підкреслення значущості радянсько-німецького конфлікту для СРСР, масштабів та наслідків цього конфлікту для Європи. Конфлікт, представлений як Велика Вітчизняна, став наріжним націотворчим міфом СРСР, що служив основою формування радянської ідентичності, а в перспективі й радянського народу
 
Україна втратила від 8 мільйонів громадян.2,3 млн. українців були вивезені для примусової праці до Німеччини. Цілком чи частково були зруйновані понад 700 міст і 28 тис. сіл, унаслідок чого безпритульними залишилися близько 10 млн. чоловік.

1 коментар

Анастасія Сімашова
І тепер російський президент приписує «велику» перемогу одному своєму російському народу. А що ж, Союз розпався — можна і не робити вигляду, ніби вони Україну коли-небудь поважали чи хоча б бачили собі рівною. Націєтворчий міф залишився міфом. Тільки ветеранів від того стає ще більше жаль…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте